Att det finns många fördomar som cirkulerar om kampsport är ett som är säkert och någon som nu tröttnat på att alltid behöva dementera folks felaktiga uppfattningar är Hamza ”Rifi” Bougamza – han är urless på svartmålningen av sporten.

MMA sportLeder kampsport till gatuvåld och är en inkörsport till droger och annan kriminalitet? Absolut inte, tvärt om så är det är en väg bort från kriminalitet och våld. För visst är det många som tror att kampsporter såsom MMA, Thaiboxning eller annan kampsport av det blodigare slaget inte kan vara annat än dåligt. Och det är just vad Thaiboxaren och femfaldiga vinnaren av SM-guld i Thaiboxning Hamza ”Rifi” Bougamza vill ändra på. Han har helt enkelt tröttnat på att kampsporter i allmänhet misstas för att vara något negativt. Till Sveriges Radio säger han bland annat att han flera gånger fått fråga om han vill likställa eller jämföra sporten med gatubråk, något han absolut inte gör. Men visst stämmer det att man kan behöva en massage eller två efter långa träningar då sporten sliter på kropp och leder, som vi tidigare skrivit om här. För precis som Rifi också säger är kampsportare precis som vilken annan elitidrottare som helst med den skillnaden att kampsportare förmodligen också tränar mer än hälften av vad alla andra idrottare gör inom andra sorters idrotter.

Få bukt med fördomarna

Hur ska man då gå tillväga för att få bukt med fördomarna? Något konkret svar på den frågan har Hamza ”Rifi” Bougamza dock inte. Men rent generellt kan spekuleras i hur mycket allmänheten och politikerna faktiskt kan om kampsporterna som erbjuds och dess regler. Inte inom en enda kampsport är det till exempel tillåtet att sparka på någon som ligger eller signalerar att den ger upp, och det finns en hel del andra etik-regler inom alla kampsporter men dessa varierar självklart från sport till sport. Men detta kan vara bra att veta och också sprida för att sprida riktig information om kampsporterna istället för att låta fördomarna fortsätta få spridning.