Att träna resulterar i de flesta fall i att du svettas. Detta är en naturlig process för kroppen att svalka sig och få ut gifter. Men vad händer om du svettas onaturligt mycket i vardagen? Hur blir det med träning då och är det farligt?

Om du svettas extremt mycket kan det bero på en överproduktion i dina svettkörtlar. Många tycker det här känns pinsamt och vill inte ge sig iväg till gymmet med oro för att se ut som om de kommit ut ur duschen eller för att lukta för mycket. Men dina översvettningar ska dock inte hindra dig från att ta en joggingtur eller ett spinningpass, bara du vet vad du gör och hur du reagerar. Det första du kan göra är att boka en behandling för svett och få bukt med problemet.

träning och svettningarÄr det farligt att träna med överaktiva svettkörtlar?

Normalt ska det inte hindra dig i din vardag att träna trots att du svettas överdrivet mycket. Men det kan komma tillfällen då det faktiskt kan vara farligt. De personer som lider så mycket av sina svettrubbningar att de får feber, andnöd, hjärtklappning eller tunga trötthetskänslor, bör ta det lugnt och söka vård. Vissa personer kan också få hudskador av sina svettningar som kan skava och orsaka hudirritationer. Eftersom du oftast svettas på ställen som ljumskarna, armhålorna eller handflatorna och fötterna, kan det uppstå små irritationer i hudveck som försvårar träning. Även här bör du söka vård.

 

  • Läs på om hypersvettningar och hur du kan förenkla det för dig i vardagen
  • Uppsök en klinik som behandlar svettningar
  • Ta kontakt med vårdcentral om du lider av extrema svettningar

 

Om du svettas extremt mycket så förlorar kroppen mycket vätska och tränar du går du miste om ännu mer. Det är just det som kan vara farligt. Du måste se till att få i dig vätska och ersätta det som du svettats ut. Att träna med överaktiva svettkörtlar i extremvärme är heller inget att rekommendera. Då kan du dessutom drabbas av värmeslag.

Det enklaste från början är som sagt att bege dig till en klinik som behandlar svettningar och får bukt med problemet från grunden. Sådana behandlingar kan bland annat ske med injektioner av botox på de ställen du svettas som mest. I svåra fall bör du söka upp en vårdcentral.