Ett skönt spabad efter en lång dag, ett hårt träningspass eller som avkoppling under stressiga tider är en av de finaste gåvorna som du kan ge dig själv. Att få sjunka ner i det behagliga vattnet, kanske till tonerna av favoritmusiken, hjälper både kropp och själ att må bra. En välbehövlig paus i vardagen – en tid att koppla av och känna hur muskler och leder mjukas upp.

Det finns många anledningar till att skaffa ett spabad och idag är det en dröm som alla kan uppfylla. Med olika modeller och storlekar att välja bland kan du hitta precis det bad som passar dig allra bäst, och du kan se fram emot många och långa himmelska timmar.

Vad händer när du badar?

Människan har badat för sin fysiska och mentala hälsas skull sedan antiken. Det främsta syftet har alltid varit hygien och renlighet, men redan tidigt upptäckte folk att bad är något som ger ett välbefinnande utan dess like. Några av de stora hälsofördelarna med att bada är:

  • Muskelavslappning – mjukar upp muskler som fått jobba på gymmet
  • Motverkar spänningar – stress och fysiska aktiviteter leder ofta till rygg- och huvudvärk
  • Mjukar upp leder – är det kallt ute eller om du sitter mycket blir lederna lätt stela
  • Avstressande – att bara få vara hjälper dig att koppla av
  • Stimulera blodcirkulationen – att bada får hjärtat att pumpa runt blodet extra bra

Det finns även många andra fördelar men först och främst handlar det om att få hela kroppen och sinnena att sakta ner lite, att slappna av och låta lugnet infinna sig.

Varför spabad hemma?

Visst finns det spa-anläggningar runtom i landet men att ha ett eget spabad hemma överträffar allt. Dels sparar du massor av tid men faktum är också att många upplever badhus som ohygieniska då många ska trängas på samma plats. Det är också oerhört skönt att få slappna av i sitt eget hem och ha friheten att exempelvis lyssna på sin favoritmusik, ställa fram doftljus eller att kanske ha en trevlig stund med sin älskade.

Spabad efter träningen

För dig som tränar mycket är det extra bra med ett spabad då det kan hjälpa dig avsevärt i din fysiska utveckling och återhämtning. Idrottsforskning har visat att ett varmt bad efter ett träningspass är mycket fördelaktigt för rehabiliteringen då det ökar blodtillförseln, löser knutor och mjukar upp lederna. Just återhämtningen är viktig för dig som kanske vill öka muskelmassan eller springa ett särskilt lopp och därför befinner dig i ett tillstånd av uppbyggande.

Motverka stress och sömnsvårigheter

Bad hjälper dig också att samla tankarna och att fokusera på dina mål. Livet är fullt av många distraktioner och ibland är det lätt att ta på sig för mycket. Det är just då som du behöver en time out, och att sänka ner kroppen i ett härligt bad låter dig infinna dig i ett nästintill meditativt tillstånd. När du kopplar av ordentligt hjälper det dig inte bara för stunden, utan kommer att förse dig med ett varande lugn som även förbättrar sömnkvaliteten och din allmänna stresstålighet.