Bra träningsresultat har inte bara med god kondition och positiva gener att göra. Bra resultat kan framför allt mätas med hur din mentalitet och ditt välbefinnande rent psykiskt ser ut. Kort och gott kan man säga att din prestation är avgörande beroende på hur du känner dig i huvudet.

Om du tränar på elitnivå så kan en coach hjälpa dig att boosta både självförtroende, självkänsla och resultat. Tommy Davidovic har länge funnits i sportens värld och har numera valt att se till att andra idrottare uppnår samma positiva mål som han själv. Balansen mellan tanke och fysisk prestation är viktigare än vi tror.

yogaövning på gräsmattaSå gör benen det huvudet vill

Att vara zen är inte alltid lätt, speciellt inte när något annat grämer dig på insidan. Med en livscoach med inriktning på idrott blir det lättare att övervinna dina rädslor och hitta en självkontroll när du behöver det. Inom idrott och då framför allt i kampgrenar som boxning eller brottning, gäller det att tänka taktiskt och strategiskt utan att se ens motståndare som en fiende. Många menar att meditation och avslappningsövningar kan förbättra och rätta till stress och oro.

Mental trötthet gör inte bara att man blir tung i huvudet, det gör också att man blir tung i kroppen och presterar sämre. Det visar forskning.

Därför rekommenderas elitidrottare att också göra yoga eller träningspass som gör att man får kontakt med huvudet också. I en del fall kan det vara svårt, speciellt om man annars är en person som gillar hård, fysisk träning. Då kan avslappning och utveckling av tankekraft verka fjantigt och onödigt. Dock har det visat sig att det mentala spelar en mycket stor roll i kampen om priset. En studie visar på att barn som normalt har färre bekymmer än vuxna är lika vältränade som elitidrottare. Det säger ganska mycket.