Att kropp och sinne går hand i hand, det råder det ingen tvekan om. Det spelar ingen roll om det handlar om arbete, studier, relationer eller träning; om du inte befinner dig i rätt sinnestillstånd kommer du inte kunna prestera som du skulle vilja och behöva.

Det rätta sinnestillståndet kommer dock inte av sig självt utan är något som du måste jobba lika mycket på som på det rent fysiska, till exempel att utföra en viss uppgift eller att nå atletiska mål. Väljer du att satsa på dig själv, hur du tänker och hela din inställning så kommer du att bli förvånad över hur mycket mental träning hjälper dig att fokusera, och resultaten kommer att överraska dig mycket positivt.

”När kroppen och hjärnan säger att det är dags att lägga av så kommer du kunna klara dig över även det hindret.”

Elitidrottarens främsta hinder

För att hamna på toppen så krävs självklart en god fysik men också en mental klarhet och uthållighet som kräver en hel del träning. Att kunna kämpa sig igenom när det känns motigt är en av de viktigaste egenskaperna hos den som vill bli guldmedaljör, och för det krävs ett fokus utan like. När kroppen och hjärnan säger att det är dags att lägga av så kommer du kunna klara dig över även det hindret. För att fokusera och motivera dig rätt så kan du lära dig ett antal tekniker som kommer att vara dig till stor hjälp även utanför träningslokalerna. Saker som att kanalisera din energi, att aldrig ge upp men också att veta när det är dags att vila är alla viktiga verktyg, liksom förmågan att visualisera dig själv i precis den position du vill hamna. Så glöm inte att satsa på din inre energi och din mentala styrka – det kommer att löna sig i längden!