Att träna kickar och slag är något vi är lite av experter på, vi som gillar kampsport. Men hur kan vi träna vår hjärnförmåga på bästa sätt? Genom att inspireras av vassa föreläsare som talar om hjärnan och neurologi kan man komma långt i sitt sätt att maximera hjärnkapaciteten, minnet – ja, allt.

Speakers&Friends är en talförmedlare som har tillgång till en rad olika föreläsare och talare som kan hjälpa dig att träna din hjärna till maximal effekt. De förmedlar talare inom i princip alla kategorier men vi intresserar oss mest för de som just föreläser om hjärnans kapacitet, uthållighet, minne – hur vi kan lära oss att ”single-taska” och så vidare. De har också föreläsare inom träning och hälsa som kan vara av intresse för våra läsare förstås, så gå gärna in och spana in deras urval så kanske det är något du blir inspirerad av till din egen kampsportsklubb eller kanske till jobbet.

Talare som spetsar din förmåga

En person som sticker ut bland talarna är Mattias Ribbing som bland annat gjort sig känd för att föreläsa om minnet. Du kan läsa om hans böcker i SvD, Ekuriren och Norran. Ribbing argumenterar bland annat för att ens barn behöver mer fritid och mer tråkigt. Det är när vi tvingas bli kreativa som hjärnan utvecklar sin fantasi: och fantasin är nyckeln till minnet. Genom att minnas saker i fantiserade bilder kan vi enklare komma ihåg saker vi lärt oss: och egentligen funkar detsamma för vuxna.

Att gå på en föreläsning om att maximera sitt minne är mycket bra för någon som tränar kampsport. Kampsport är nämligen både muskelminne och koordination, men handlar också om att snabbt kunna räkna ut hur ens motståndare tänker agera i vissa situationer. Detta kräver en stor dos av kreativitet i hjärnan som snabbt målar upp möjliga scenarion.

Minne, kreativitet, logik

Att träna sitt minne handlar om att aktivt vara uppmärksam på vilka funktioner som styr vad. Ett vanligt sätt att träna upp minnet är till exempel att försöka komma ihåg siffror bättre eller lära sig rabbla något i en följd. Men många experter menar att det finns olika typer av minne och att långtidsminnet kräver en helt annan typ av träning. Genom att öka sin kreativitet, göra saker mer systematiskt och att ägna sig och arbeta med en sak i taget kommer du också komma ihåg saker från din arbetsdag lättare.

Ett vanligt problem i dagens samhälle är att vi tror att vi högpresterar och arbetar med ”Multitasking.” Det här har visat sig vara ett mycket ineffektivt sätt att få saker gjorda på, och ofta blir de både sämre och svåra att komma ihåg att man har gjort. Allt hänger ihop: minnet, kreativiteten och faktiskt även den logiska följden av saker och ting.

Lär dig mer om hur du maximerar ditt minne och boka en föreläsare eller talare som har koll på precis det du behöver spetsa! Det är vårt tips.