Kampsport är något man antingen ägnar sig åt, eller tittar på. Det menar många av de mest inbitna kampsportsfantasterna, och visst stämmer det till viss del. Men nu finns faktiskt ett nytt sätt på vilket man kan förhålla sig till kampsport: nämligen genom att betta på det! Betting har länge varit välkänt inom mer klassiska sporter som fotboll, ishockey och trav, men det tillkommer hela tiden nya branscher och sporter inom vilka man kan betta, alltså satsa pengar.  En av dessa sporter är alltså kampsport, eller MMA som det också kallas (står för Mixed Martial Arts). Där kan man satsa pengar på vem man tror kommer att segra i en match. De olika deltagarna har olika höga odds beroende på hur stor sannolikhet det är att de vinner. Om du exempelvis satsar 1000 kronor på en deltagare med höga odds, och han vinner, får du mycket mer pengar än om du hade satsat samma summa på en deltagare med låga odds. Du kan klicka här för att läsa mer om betting, hur det fungerar och hur du gör för att prova det!

Inom MMA ingår inslag från flera olika kampsporter, bland annat brottning, brasilians jiu jitsu, boxning och thaiboxning. MMA definieras inte främst av hur utövaren ska utföra en viss teknik, utan snarare vad hen inte får göra. Det gör att det är en ganska ”fri” sport, som också är mycket våldsam. Det finns några få regler, bland annat att man inte får använda tillhyggen, sparkar i skrevet är förbjudet, likaså att nypa/klösa/bita och peta i ögon. En match kan avgöras på följande sätt:

 

  • Submission: En av deltagarna klappar tydligt i mattan eller på sin motståndare för att visa att han ger upp. Det kan även ske verbalt.
  • Knockout: En fighter ramlar efter ett slag eller en spark och blir medvetslös eller kan inte fortsätta på en gång.
  • Teknisk knockout: Domaren bryter, ringläkaren bryter eller hörnan bryter p.g.a. att en deltagare får ett allvarligt slag eller liknande.
  • Domarutslag: domarna avgör vem som vinner om en match går hela tiden ut, antingen genom enhälligt, majoritets- eller oenigt beslut.

 

De senaste åren har MMA fått mer och mer uppmärksamhet även här i Sverige, och det visar sig inte minst genom den MMA-gala som anordnades i Globen första gången år 2012.