Tränar du och röker? Gör inte det. Cigaretter påverkar din träning negativt – skillnad är det dock när du väljer en e-cigg i stället.

Brukar du träna och röka vanliga cigaretter? Sluta genast med det. Rökning påverkar din kropp mycket negativt och när du tränar bör du inte röka alls. Men om det är så att du vill trappa ned eller sluta helt så kanske du kan testa en e-cigarett i stället. I en vanlig cigarett med tobak finns det över 4 000 olika gifter, så är det inte i vätskan från en e-cigg, vilket gör att många använder dessa elektroniska cigaretter för att välja sig av från de vanliga cigaretterna för att sedan sluta helt och hållet.

Så påverkar tobakscigaretter din kropp

De flesta av oss har koll på att cigaretter är skadliga för oss. Men har du koll på hur skadliga? Enligt en ny studie som Sveriges radio skriver om så har en vanlig cigarett nämligen direkt skadlig effekt på kroppens muskler. Så om du tänder en cigg efter träningspasset är det inte att rekommendera. Vad man kommit fram till i studien är att kemikalierna som cigarettrök består av gör så att antalet blodkärl i musklerna minskar och det i sin tur försvagar musklernas förmåga att ta upp syre och näringsämnen – vilket innebär att träningen inte ger effekt. Vad man dock inte kommit fram till i studien är vilken av de 4 000 kemikalierna i en cigarett som orsakar detta, det enda som är helt klarställt är att man inte bör röka cigaretter med tobak.

Detta händer när du slutar röka

Ytterligare något som många redan har koll på är att det bara är positivt för sin hälsa om man slutar röka. Men har du koll på vad som faktiskt händer och när? Det är något som tidningen MåBra listat minut till minut, timme till timme, dag till dag, vecka för vecka och månader till år. Och visst är det många positiva saker som sker! Visste du till exempel att det bara tar 20 minuter för din puls och ditt blodtryck att återgå till det normala igen när nikotinet går ur kroppen men att det tar hela 15 år för ditt hjärta att återgå till att må som om du aldrig rökt?